Zamieszczone przez idas
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
kross12
-
2 tygodnie temu moja Octavia została poddana procesowi detailingu na zewnątrz oraz wewnątrz.
Lakier:
- Auto zostało umyte szamponem Gold Class oraz rękawicą Megsa.
- Następnie O II została osuszona ręcznikiem waflowym Megsa (zółtym).
- Kolejny etap to wyglinkowanie calego lakieru glinką Megsa. Za lubryfikant posłużyła woda z odrobiną szmponu Glold Class.
- Następnie ręczna zabawa z lakierem za pomocą ScrathX oraz zółtego aplikatora Megsa.
- Kolejny etap to połozenie podkładu pod wosk którym był HD Cleranse Zymola.
- Efekt końcowy został zabezpieczony za pomocą wosku Zymol Carbon.
- Czarne plastiki zewnętrzne zostały odżywione za pomoca Trim Detailer od Megsa (ale w zapasie jest juz 303 Aerospace )
Koła:
-Umyte za pomocą All Rims cleaner od Megsa.
- Następnie wyglinkowana glinką jak powyżej.
- Połoony podkład pod wosk ktorym był Cleaner Fluid od Swisswax.
- Efekt końcowy zabezpieczony woskiem Swisswax Autobahn.
Szyby:
- Wyglinkowane glinka jak powyzej.
- Wyczyszczone za pomocą Glass Cleaner od Megsa oraz mikrofibry.
Wnętrze:
- Ręcznie wyprana tapicerka za pomoca APC od Megsa i mikrofibr Megsa.
- Plastiki wyczyszczone Zymol Vinyl Cleaner.
- Nałożony dressing którym był Narutal Shine.
- Szyby od wewnatrz wyczyszczone z apomocą Glass Cleaner od Megsa.
Do czyszczenia i odżywania plastików uzywałem miekkich - białych - padów Megsa. Oraz szczoteczki do czyszczenia trudno dostępnych miejsc z regulowaną dł. wlosia tez od Megsa.
Oto efekty:
I z bliska:
I felga po detailingu:
A tak wyglada wnętrze:
A tu zbiżenie na plastiki wnetrza po oczyszczeniu i odżywieniu:
No i przestrzenie międzydrzwiowe:
No i zdjęcie na potwierdzenie przebiegu
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigdzięki Kuba Miło mi że ci sie podoba efekt mojej pracy.
Ale Ty też ostatnio nie próżnowałeś, jak widziałem i tez uzyskaeś piekny efekt.
Maciek a jak z trwałością Swiss AB na felgach ??
Zamieszczone przez Maru 123jeszcze musisz pedały i podstopnice domyćPozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maru 123jeszcze musisz pedały i podstopnice domyć
Zamieszczone przez GRUBEERMaciek a jak z trwałością Swiss AB na felgach ??Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez GRUBEERMaciek a jak z trwałością Swiss AB na felgach ??
u mnie AB trzyma się na felgach od początku kwietnia, zmywanie brudu i pyłu z klocków jest bezproblemowe, wystarczy woda z szamponem taka jak do lakieru
Komentarz
-
-
kross12
Maru 123, Big, mam do Was prośbę o ocenę zestawu
Duragloss Car Wash Concentrate #901
Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g
Dodo Juice Lime Prime Lite 250ml
Collinite no. 476
Meguiar's APC
Poorboy's Natural Look
PS.Nie ukrywam że szukam produktów budżetowych :P
Komentarz
-
kross12
fernando, thx co do korekty to mam dwie lewe ręce, więc w moim przypadku korekta odpada. Możesz mi wytłumaczyć różnicę między quick detailerem a cleanerem?
Komentarz
-
kross12
GRUBEER, czyli jeśli nie robię korekty to odpuszczam cleaner ?
Plan mam taki
mycie>>glinka>>mycie>>cleaner>>wosk
Komentarz
-
no i plan masz bardzo dobry nie rezygnuj z żadnego kroku który wymieniłeś a nawet na twoim miejscu dodał bym np. spryskanie samochodu środkiem na smołę oraz coś do felg ( tutaj zaznaczam przed myciem na suchy lakier i zimne suche felgi)
czyli taka niedzielna zabawa w moim wykonaniu wyglądała by tak:
felgi>anty smoła do połowy wysokości drzwi (dookoła samochodu)>spłukanie (dokładne najlepiej ciśnieniowo)>mycie zasadnicze>plastelina>mycie>cleaner>wosk>plastiki. THE END miłej zabawy i sinej ręki :twisted:
Prosimy o relacje :!: :!: :!: bez zdjęć się nie Liczy :twisted:Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
-
Tyle, że do glinki bilt hamber lubrykant to woda więc chyba mycie zbędne, są dwie szkoły jak kto woli jedni po glinkowaniu myją drudzy nie, ja zrobiłem raz tak raz tak i jakoś różnicy nie widzę, jedynie, że po glince jak wsio z lakieru zbierzemy to człowiek nieprzyzwyczajony do wycierana auta bez wosku i tak jakoś się gorzej mi wyciera.
Komentarz
-
-
Nie no ladnie pieknie ale jest jedno male ale,otoz nim wyglinkujesz cale auto to na panelu ktory glinkowales jako pierwszy pozostalosci wody/lubrykantu/wody z szamponem zdaza Ci zaschnac,poza tym nawet jak glinkowalem na samej wodzie i tak pozostawaly jakies tam slady po wodzie dlatego wole to zmyc zeby pozniej spokojnie moc nakladac dalsze warstwy badz przejsc do dalszego etapu np.korekty lakieru a uwierz ze przy polerowaniu jak widzisz taki dziwny cien z zaschnietej wody to czasem ciezko odroznic czy to defekt lakieru w postaci odchodzacego klaru czy wlasnie zaschnieta woda,a mycie po glince to juz tylko czysta formalnosc przetarcia mokra myjka z minimalna iloscia szmponu gora 10 minut pracy :wink: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
kross12
-
kross12
comando, ja właśnie przerabiałem ten temat i jeśli nie chcesz mieć świecącej się jak psu jaja deski to 303 Aerospace Protectant lub Poorboy's Natural Look ten pierwszy daje bardziej matowy efekt, drugi daje satynowy połysk, odżywia plastiki (czarne robią czarne). Ja wybrałem Poorboy's Natural Look, dzisiaj robiłem drugi test i jestem baardzo zadowlony
Komentarz
-
Monia ubiegłaś mnie :twisted:
[ Dodano: Nie 15 Maj, 11 00:54 ]
Zamieszczone przez pandzikCzym zabezpieczyć nowy, biały lakier?Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
Gejsza 6
Komentarz
-
Komentarz